oprichters
Mama Kivu
Mama Kivu is een jonge Belgische organisatie, actief in Oost-Congo. Met haar werking ondersteunt Mama Kivu opmerkelijke initiatieven van sterke vrouwen in Noord-Kivu. Als belangrijke doelstelling binnen haar werking wil Mama Kivu de stem van de vrouwen in de conflictregio Oost-Congo bij ons weerklank geven. De twee campagnes Backup Butembo en Beni Files gaven daar uitvoering aan. Backup Butembo vertelt het verhaal van buitengewoon sterke vrouwen in Oost-Congo. De regio is al ruim 15 jaar het strijdtoneel van een bloedig conflict. In de stad Butembo groeit een positief verzet. De bevolking probeert de controle over haar lot en leven terug te krijgen. Wanneer het geweld in en rond Butembo toeneemt, kijken de inwoners niet langs de zijlijn toe. Ze lopen het gevaar soms letterlijk tegemoet.
In 2017 pakte mama Kivu uit met Beni Files, een visueel monument voor de slachtoffers van de bloedbaden in Beni, een stad en regio in het oosten van Congo. Dit project bestaat uit een webdoc, een online namenlijst, een tv-reportage, een voorstelling en expo.
Make Mothers Matter
Make Mothers Matter Belgium maakt deel uit van de NGO Make Mothers Matter die reeds meer dan 70 jaar bestaat met als missie de rol van moeders erkennen, waarderen en ondersteunen. Make Mothers Matter werkt op 3 niveau’s: Moeders en Economie, Moeders en Gezondheid en Moeders en Vrede. In mei 2018 organiseerde MMM een 2-daagse conferentie in Casablanca, Marokko, rond het thema Mothers4Peace. Hierbij werd aangetoond hoe belangrijk de rol is van moeders in het bekomen van meer vrede, zowel binnen het gezin, als in de maatschappij, als op nationaal/internationaal niveau en zelfs ook op institutioneel niveau.
MMM heeft een 45-tal leden organisaties verspreid over de hele wereld. De rol van MMM is hun stem te versterken en ze te laten horen aan de beleidsmakers op nationaal, maar ook op internationaal niveau bij de VN (Genève & New York), bij de UNESCO in Parijs en bij de Europese Unie in Brussel.
Moeders voor Vrede
Moeders voor Vrede is sinds 2002 aan de slag in Afghanistan, een land dat werd verscheurd door oorlog en waar vrouwenrechten bijna onbestaande zijn. Tot op de dag van vandaag runnen we er projecten in verschillende regio’s. Voor Afghanistan bekommerde Moeders voor Vrede zich over het lot van vrouwen in Somalië, Joegoslavië, Zuid-Afrika en Palestina.
In samenwerking met de provincie West-Vlaanderen organiseerde Moeders voor Vrede verschillende conferenties die de rol van vrouwen in conflictgebieden onder de aandacht brengen. Onder de noemer Moedige vrouwen, hoopvolle toekomst, organiseerde Moeders voor Vrede, ook in 2018 een conferentie in Ieper. De conferentie was een vervolg op Vrouwenkracht is Vredesmacht, de conferentie die in 2015 georganiseerd werd.